utorak, 23. prosinca 2014.

Okomito Čokoladno Bijela Torta ..

BISKVIT:

• 100 g čokolade
• 120 g margarin
• 6 jaja
• 120 g šećera
• 2 vanilin šećera
• 150 g brašna
• 1 prašak za pecivo
• Prstohvat soli
• navršak noža mljevenog cimeta
• 50 ml ulja

• Bijela krema:
• 500 ml vrhnja za šlag
• 300 g bijele čokolade
• 150 g maslaca
• 3 kremfixa

• Smeđa krema:
• 1 l mlijeka
• 150 g šećera
• 3 pudinga od čokolade
• 100 g maslaca

Biskvit:

Prosijte u posudu brašno, prašak za pecivo, i cimet, te dodajte sol.

Čokoladu otopite na pari, kratko ohladite i dodajte margarin.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Bjelanjke stucite u snijeg.

Polako u taj snijeg dodavajte žumanjke miješajući najmanjom brzinom (ako želite možete miješati i ručno, ali nema potrebe), zatim dodajte naizmjenično suhe sastojke (brašno i ostalo), čokoladu s margarinom i ulje.

Dno okruglog kalupa za torte (promjera 26 cm) obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite, pa u njega ulijte mali dio smjese, visine 1 cm. Ostatak smjese ulijte u veliki lim od pećnice (također obložen papirom za pečenje) pa pecite oba biskvita 20 minuta na 180°C.

Kad je gotovo, izvaditi okrugli biskvit iz kalupa, ukloniti papir, vratiti biskvit u kalup.

Biskvit iz velikog lima narezati na trake visine kalupa (trebalo bi biti 5 traka), pa poškropiti mlijekom. Trake slagati u krug (ne pregusto), da se dobije otprilike 4 sloja do sredine. Početi slagati od vanjskog ruba uz obruč kalupa, pa ići prema sredini.


Bijela krema:

Vrhnje za šlag zakuhati (ne izraditi u šlag), skinuti s vatre pa dodati naribanu bijelu čokoladu.

Prohladiti. U mlako dodati maslac i kremfix,i mixsati mikserom

Polako sipati smjesu između biskvita da se dobije donji bijeli sloj.


Smeđa krema:

Skuhati puding sa šećerom u litri mlijeka.

Ohladiti. Dok se puding hladi često ga miješati mikserom da se ne stvori kožica.

U mlako dodati maslac.

Tu kremu žlicom polako stavljati na bijelu kremu između biskvita, dok se ne popuni sve do vrha.

Tortu ostaviti preko noći da se dobro stisne, pa sutradan ukrasiti šlagom.