četvrtak, 11. prosinca 2014.

Ovo je najbolji način kako da čuvate, tj. svježim održavate limun cijelih mjesec dana

Svi volimo držati limun u posudi i na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku jer, jednostavno je lijep! Međutim, tako čuvan limun nije najbolje čuvan. Kuhari sa Cook's Illustrated testirali su koji je najbolji način da čuvate limun. Nastavite čitati.


Na našim krajevima nije neobično čuvati paradajz, luk pa čak i krompir u frižideru. Iako to svakoj od pobrojanih povrćki nije idealno mjesto za čuvanje. O tome smo pisali ranije. Limun sa druge strane rijetko čuvamo u frižideru, a često van njega, što je opet pogrešno.

Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscijediti sok iz njega. Plus, stojanjem i gubi neke od svojih dragocijenih vrijednosti. Ali, rješenje postoji i vrlo je jednostavno.
Da bi ste im produžili vijek – ukusnost, sočnost, mekoću – i to do mjesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili zip vrećicama. Nećete nešto promijeniti ako ga samo stavite u frižider. Zatvorena plastična vrećica je ovdje ključ.
Dakle, osim ako sve kupljene limune nećete iskoristiti u roku od 5 dana, od sada ih čuvajte na ovaj način.
A.S. | Namirnice.ba