petak, 26. prosinca 2014.

Torta od jagoda


Biskvit:
  • 250 gr maslaca
  • 250 gr šećera
  • 300 gr brašna
  • malo manje od vrećice praška za pecivo
  • 6 jaja
  • 2 vanilija šećera
  • 10 dg listića badema
  • malo cimeta
  • prstohvat soli
Žumanjke dobro pomiješati sa 150 gr šećera i dodati omekšali maslac. Kada se dobro pomiješa uz stalno miješanje dodati 1 vanilija šećer , brašno i prašak za pecivo. U posebnoj posudi izraditi snijeg od bjelanjaka, dodati 100 gr šećera, prstohvat soli, cimeta i 1 vanilija šećer.  U kalup za torte koji ste premazali sa uljem i posuli sa malo brašna dodati ¼  smjese za žumanjcima i preko nje ¼ smjese od bjelanjaka i posuti sa malo listića badema. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 ˚C  (160 ˚C ukoliko je pećnica sa ventilatorom) i peći oko 15 minuta. Na isti način ispeći još 3 kore.
Krema od jagoda:
  • 700  gr svježih jagoda
  • 150 gr šećera
  • 1 lit vrhnja za šlag
Od vrhnja za šlag pripremiti šlag i podijeliti na dva dijela. U prvu polovinu dodati sitno nasjeckane jagode. Potom slagati tortu – biskvit – krema sa jagodama- šlag- biskvit i ponoviti sve do kraja. Staviti tortu u hladnjak da se dobro ohladi i ukrasiti po želji.
Napomena:  po želji jagode možete zamijeniti i nekim drugim crvenim voćem poput ribizli, malina….
Recepti-svijeta.com