utorak, 23. prosinca 2014.

Zerbo Kocke

 

500 gr. brasna = 2 kasike brasna
220 gr. putera
1 kasika secera

na vrh noza sode bikarbone
150 ml. mlijeka
2 kasike suhog kvasca
1 zumanjak za premazivanje kolaca

Fil:

djem po vasem ukusu
mozete dodat rendane jabuke i mljevene orahe

Preliv:

3 kasike vode
2 kasike secera
150 gr. cokolade
1 kasika putera

Mlijeko,2 kasike brasna i kvasac izmutite i pustite da nakvasa.

Nakvasalom kvascu dodajte secer,brasno,soda bikarbonu i otopljen puter.

Zamjesite tijesto,i podjelite na 3 djela.

Svaki dio razvite velicinu tepsije u kojoj cete pec kolac.

Nauljite tepsiju i u nju stavite jedno razvijeno tijesto.

Tijesto namazite djemomm,dodajte jabuke i orahe ako hocete.

Fil prekrite drugim tijesto pa namazite djemom.

Prekrite drugim tijestom i namazite izmucenim zumanjkom i ostavite da odstoji u tepsiji 5-10 minuta prije pecenja.

Pecite na 350F-180C dok kolac nebude gotov.

Na pec stavite vodu,secer,puter i cokoladu.

Mjesajte dok se cokolada ne istopi,malo je prohladite pa istresite preko gotovog kolaca