nedjelja, 28. prosinca 2014.

Žuta voćna torta

Vesna Nesovanovic nam je poslala recept za predivnu osvježavajuću voćnu tortu.
Sastojci za tijesto:
  • 9 bjelanaca
  • 300 gr. kristal šećera
  • 3 žlice brašna
  • 300 gr. mljevenih oraha
  • malo praška za pecivo
Sastojci za kremu:
  • 9 žumanaca
  • 200 gr. kristal šećera
  • 5 kesica vanilija šećera
  • 2 kesice praška za puding sa ukusom vanilije
  • 3 prepune žlice oštrog brašna
  • 1 l. mlijeka
  • 250 gr. maslaca ili margarina
  • 3 žlice umućene toping baze ili slatke pavlake

  • 1 kutija Mix crveno voće Fricom od 300 gr. (crvene ribizle, maline, jagode, višnje)
  • 1 konzerva ananasa od 580 ml.
  • 250 gr. banana – 2 banane
  • 1 limun-sok
Za premaz:
  • 250 ml toping baze ili slatke pavlake
Za ukrašavanje:
  • malo mljevenih oraha
  • malo naribane čokolade
  • 6 nevena sa stabiljkom
  • 1 bjelanjak
  • malo kristal šećera
  • malo šećera u prahu
Priprema tijesta:
Mikserom umutite 3 bjelanca sa malo soli u čvrst snijeg, dodajte 100 gr. šećera i dobro umutite mikserom.
100 gr. mljevenih oraha promiješajte sa prosijanim brašnom – 100 gr. i sa malo praška za pecivo.
Mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo dodajte umućenim bjelancima i varjačom lagano izmiješajte.
Ukupno vrijeme za mućenje tijesta oko 10-15 min.
Kalup za torte (okrugli, promjera 27 cm) premažite margarinom, stavite papir za pečenje kojeg isto premažite margarinom.
Umućeno tijesto stavite na papir na dnu kalupa i razmažite po cijeloj površini ravnomjerno.
Zatvorite okvirom za kalup.
Stavite peći u zagrijanu rernu na 190º i pecite 15 minuta.
Pečeno tijesto još toplo izvucite na tacnu posipanu prezlima ( ne okretati) i lagano izvucite papir za pečenje.
Isti postupak ponovite sa još 2 kore tijesta.
Ispečene kore tijesta povremeno malo pomaknuti sa mjesta na kojem su odložene da se ne bi zalijepile za tacnu.
Priprema voća:
Ananas izvaditi iz konzerve i dobro ga ocijediti, te narezati na tanke listiće. Mix crvenog voća također dobro ocijediti. Ako su jagode veće  malo ih usitniti.
Banane isjeći na listiće i preliti ih sa sokom od limuna da ne potamne.
Priprema kreme:
Mikserom pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilija šećerom. Prašak za puding pomiješati sa brašnom i dodati umućenim žumancima. Polako mikserom umutiti uz dodavanje 1 dl mlijeka i dobro umutiti.
Ostatak mlijeka (9 dcl) staviti u posudu da prokuha. Prokuhano mlijeko dodati umućenim žumancima, promiješati i vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo.
Kuhati na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje varjačom oko 5 min, odnosno dok ne počne bacati mjehuriće.
Posudu sa kuhanom kremom odmah poklopiti da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se dobro ohladi.
Ohlađenoj kremi dodati razmućen maslac ili margarin i dobro mikserom umutiti da postane glatka jednolična glatka masa.
Dodati 3 žlice umućene toping baze i lagano varjačom izmiješati.
Gotovu kremu podijeliti na 3 dijela.
Prvu koru tijesta poprskati sa sokom od ananasa.
Drugu koru poprskati sa sokom od Mix-crveno voće.
Treću koru poprskati sa sokom od limuna (ostao od banana)
Slaganje torte:
Kora poprskana sokom od ananasa –  krema – sjeckani ananas – krema
Kora poprskana sokom od Mix-crveno voće – krema – crveno voće – krema
Kora poprskana sokom od limuna – krema – banane – krema
Ostatkom kreme premažite cijelu tortu izvana.
Preko kreme premažite umućenu toping bazu ili šlag.
Preko šlaga posuti mješavinu naribane čokolade i oraha.
Ukrasiti sa ušećerenim nevenima.
Ušećereni neveni:
Bjelanjak u posudi malo viljuškom izlupati. Neven sa stabiljkom i listovima jedan po jedan dobro umočiti u bjelanjak pa staviti na kristal šećer pa na papir, povremeno posipati sa prah šećerom i micati ih sa mjesta na kojem su odloženi da ne bude vlažno i sušiti na zraku. Kada je jedna strana osušena okrenuti da se suši druga strana.
Postupak sušenja traje oko 6 sati.
Recepti-svijeta.com