Potreban materijal:
Za tijesto:
50 g marcipana
1 žumance
175 g pšeničnog brašna
50 g šećera u prahu
1 prstohvat soli
1 vanilin šećer
125 g maslaca
Za nadjev:
100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
50gr lješnika
100 g maslaca
4 jaja
1 bjelance
75 g šećera
1 čaša slatkog vrhnja
Za posipati:
šećer u prahu
Priprema:
Za tijesto marcipan narežite na vrlo male komade, zajedno sa žumancetom stavite u posudu i dobro izradite mikserom s metlicama. Pomiješajte brašno sa šećeromu prahu i prosijte u posudu. Dodajte so, vanilin šećer i maslac u komadićima i od svega mikserom s lopaticama izradite glatko tijesto. Tijesto izvaljajte na ploči (Ø 32 cm) i položite u kalup za pite (Ø 28 cm, namašten, pobrašnjen), utisnite i više puta ubodite viljuškom. Ispecite do pola u donjoj trećini pećnice na 180 °C 10 minuta. Do pola pečeno tijesto u kalupu stavite na rešetku za kolače i ostavite da se tijesto ohladi. Za nadjev razlomite čokolade na komade, lješnjake nasjeckajte nožem na veće komade. Komade čokolade i lješnjaka rastopite s maslacem u loncu na pari i ostavite da se malo ohladi. Jaja i bjelanca stavite u posudu i mikserom s metlicama miješajte 1 minutu, tokom 1 minute dodavajte šećer i miješajte još 2 minute. Dodaje aromu, tekuću čokoladu i slatko vrhnje. Sve izlijte po napola pečenom tijestu i rasporedite. Kalup gurnite na rešetku u pećnici (donja trećina) i pri istoj temperaturi za 35-40 minuta ispecite pitu do kraja. Kalup odložite na rešetku za kolače i ostavite da se pita u njemu ohladi. Po želji kolač prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Gastrofan.com
Gastrofan.com