četvrtak, 15. siječnja 2015.

Kolač s marelicama

Potreban materijal:
Za tijesto:
100 g suhih marelica
100 g prženog slanog kikirikija
175 g mekanog maslaca ili margarina
150 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
3 jaja
1 čaša (150 g) slatkog vrhnja
3 kašike mlijeka
150 g integralnog pšeničnog brašna
20 g kakao praha
2 kašike praška za pecivo
Za preljev:
100 g tamne čokolade
30 g maslaca
 
Priprema:

Za tijesto nasjeckajte marelice i kikiriki. Mikserom s metlicama na najvećoj brzini u posudi dobro izradite maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer, vanilin šećer i so. Miješajte dok ne dobijete povezanu masu. Umiješajte jaje po jaje (svako jaje miješajte oko 1/2 minute). Dodajte slatko vrhnje i lijeko. Pomiješajte integralno brašno s kakao prahom i praškom za pecivo i miješajte srednjom brzinom. Na kraju dodajte nasjeckane marelice i kikiriki. Postavite okvir (25 x 25 cm) na lim (namašten, obložen masnim papirom). Ulijte tijesto i poravnajte. Lim gurnite u pećnicu na 180 °C 25 minuta. Lim odložite na rešetku za kolače i ostavite da se kolač hladi. Potom odvojite i skinite okvir. Za preljev čokoladu sitno nasjeckajte i zajedno s maslacem rastopite u malom loncu na pari pri slaboj vatri uz stalno miješanje. Kolač valovito premažite i ostavite da se preljev stvrdne. Prije posluživanje kolač narežite na trokute.

Gastrofan.com