subota, 9. svibnja 2015.

Baklava sa makom

Sastojci:
  • 450 gr mlevenog maka
  • 500 gr kora za pitu
  • 3 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 100 ml vode
  • 3 kašike šećera
  • 150 ml ulja
Sirup:
  • 500 ml vode
  • 400 gr šećera
Priprema:
Prvo skuvati sirup. Prokuvati vodu i mleko, ostaviti da se kuva 5 minuta, pa skloniti da se hladi.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filo, pa staviti jos jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.
Posuti sa 1/3 mlevenog maka.
Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil.
Na kraju staviti kore, premazati filom, izbuštiti nožem i stviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Dok se baklava sa makom ispeče ohladiti sirup. Stavite ga u ostavu ili negde na hladno.
Pečenu baklavu zaliti sa ohladjenim sirupom pa malo stisnuti odgore kašikom.
Blago i polako, da cela baklava upije sok.
Ostaviti tako baklavu dok se potpuno ne ohladi, pa poslužiti.
Prijatno.
 Izvor: Brzikolaci.com