subota, 9. svibnja 2015.

Čokoladna torta sa limunom

Kore:
  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 kašika soka od limuna ( ili po želji )
  • 1/2 praška za pecivo
Krem:
  • 500 gr putera ili margarina
  • 600 gr čokolade
  • 1 kašika soka od limuna ( ili po želji )
  • 100 gr mlevenih oraha
Sirup:
  • 300 ml. vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
Priprema:
Ulupati jaja sa šećerom u jak šne pa dodati brašno i sjediniti žicom.
Žumanca sjediniti sa praškom za pecivo, sokom limuna i kakaom, pa im dodati smesu od belanaca i te dve smese lagano spojiti.
Istresti sve u podmazan kalu prečnika 28 cm i peći na 180 stepeni 30 – 35 minuta.
Pečen biskvit preseći na 2 ili 3 dela, kako volite.
Čokoladu izlomiti i staviti a paru da se otapa.
Kada se otopi, dodati iseckan puter i sok od  limuna, pa mešati.
Skloniti sa vatre pa dodati orahe pa opet izmešati.
Staviti vodu sa šećerom da vri 2 minute pa skloniti i dodati  sok  limuna.
U kalup staviti foliju, pa prvu koru koju dobro zalijemo sirupom, pa ceo krem ( ako ste isekli na dve dela biskvit) ili pola krema, ako ste isekli na 3, pa drugu koru, pa i nju dobro isprskati sirupom.Ostaviti tortu nekoliko sati ili preko noći u frižideru, pa onda dekorisati i poslužiti.
brzikolaci.com