nedjelja, 24. svibnja 2015.

Integralni slani štapići

Potrebno:

  • 200 g integralnog pšeničnog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 100 grama maslaca/masla
  • 7 supenih kašika mlijeka
  • 1 jaje (žumance ide u tijesto, a bjelancetom se premazuju štapići)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 mala kašika soli
  • sjemenke po želji
 
Priprema:

  • Zamjesiti tijesto od brašna pomiješanog sa praškom za pecivo, putera, mlijeka, žumanceta i soli.
  • Tijesto razviti oklagijom, isjeći na trake i formirati štapiće, premazati bjelancetom, malo posuti sjemenkama po želji.
  • Redati po plehu na koji smo stavili papir za pečenje.
  • Posuti kimom, susamom, suncokretom ili nekim drugim sjemenkama.
  • Peći na srednje jakoj vatri (u zavisnosti od rerne) ne duže od 15 minuta (više se suše lagano, nego sto se peku).

Savjeti:
  • Potrebno je biti pažljiv sa dodavanjem mlijeka, kako nam tijesto ne bi poprimilo previše rijetku konzistenciju. U svakom slučaju bolje dodati i manje mlijeka, ali da se tijesto fino razvlači.

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić
Izvor: dobrekalorije.ba