nedjelja, 24. svibnja 2015.

Namaz od hurmi


Potrebno:
  • 2 šolje očišćenih hurmi
  • 1 šolja vode
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/2 šolje tostiranih lješnjaka ili badema
  • 3-4 supene kašike kakaoa
Postupak:
  •  Saspite pola vode na hurme i prokuhajte smjesu. Kada počne kuhati, saspite ostatak vode u smjesu
  • Kuhajte dok hurme ne smekšaju i voda ispari (otprilike 3-5 minuta)

  • Sklonite smjesu sa vatre, malo ohladite, pa dodajte sok od limuna, izmiješajte
  • Dodajte kakao i tostirane lješnjake (lagano ih poržite na tavi, bez masnoće), dobro promiješajte smjesu
  • Izblendajte smjesu do pirea
  • Ohladite hurmelu i spakujte u posude po želji
  • Držite je u frižideru i koristite kao namaz za hljeb, palačinke, namažite je na kriške banane, jabuke i sl.
Savjeti:
  • Ovaj namaz je idealan kao zamjena za eurokreme u razne druge namaze koji su puni aditiva
  • Pogodan je za ishranu djece (osim ako su alergična na neki od sastojaka).
Piše: Dženana Hanjalić-Zimić
Dobrekalorije.ba