nedjelja, 31. svibnja 2015.

Oblatne sa prženim lješnjacima

Način pripreme

Uzmemo tri oblatne i spremimo nadjev na slijedeći način: 
ispržimo 150 grama lješnjaka i 150 grama šećera. Kada je šećer sa lješnjacima rumeno upržen, skidamo sa vatre i ulijemo u malu zdjelu, koju smo prethodno namazali uljem. 

Kada se ova masa stvrdne i potpuno ohladi istucamo u avanu. 

Sada uzmemo tri žumanceta, 100 grama šećera i pjenasto umutimo sa 250 grama maslaca. 

U ovu pjenasto umućenu masu dodamo prethodno istucane lješnjake. 

Polovinu mase namažemo preko jedne oblatne i pokrijemo drugom, namažemo drugom polovinom mase i pokrijemo trećom oblatnom. 

Ostavimo jedan sat da stoji, pokriven nekim težim predmetom. 

Sjećemo štanglice širine dva centimetra i dužine šest centimetara.

Sastojci

Oblatne sa prženim lješnjacima
tri
oblatne
150g
lješnjaka
250g
šećera
malo
ulja
tri
žumanceta
250g
maslaca

Bosanskikuhar.ba