nedjelja, 24. svibnja 2015.

Pašteta od lososa sa korjenastim povrćem

Sastojci:
  • 300 grama lososa, (najbolje je odabrati srednji dio ribe)
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • ½ čajne kašike bibera
  • kora ½ limuna (prethodno dobro oprana)
  • 3 mrkve srednje veličine
  • 1 pastrnjak
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 3 čehna bijelog luka
  • 1 supena kašika senfa
  • 1 supena kasika sitno isjeckanog lista kopra (moze i suhi)
  • 1 vezica peršuna (3 supene kašike)
  • 125 grama maslaca
  • 1 čajna kašika soli
  • 1 limun
Priprema:
  • Očišćeni komad fileta od lososa sa obje strane premazati maslinovim uljem, natrljati sa svježe-mljevenim biberom i narendanom korom od pola limuna
  • Umotati u paketić sačinjen od papira za pešenje tako što komad ribe stavimo na sredinu a sa strane zavrnemo krajeve papira. Na ovaj način riba se pece u svojim sokovima i manja je vjerovatnoća da će se isušiti
  • Na temperaturi od 180 °C peći oko 20 minuta
  • Dok se riba peče i hladi, pripremiti i skuhati u posoljenoj vodi tri mrkve i jedan pastrnjak srednje veličine
  • Dok se zapečena riba i skuhano povrće hlade, pristupate čišćenju luka, bijelog luka i peršuna, te cjedjenju limuna, kako bi ste sve pripremili za ubacivanje u blender
  • Ohlađenu ribu, korjenasto povrće, luk, bijeli luk i iscijeđen limun ubaciti u blender i samljeti sitno
  • Na kraju dodati kasiku senfa, puter, peršun i kopar i ponovo ukljuciti blender dok se sva masa ne izjednači. Ovako pripremljena riblja pašteta može stajati u frižideru do 5 dana.
Savjeti:
  • Umjesto pastrnjaka možete koristiti korijen celera
  • Umjesto lososa možte koristiti i druge vrste ribe.
  • Ovo je dobra opcija obroka i za djecu. U tom slučaju sastojke prilagodite uzrastu svoga djeteta.

Dobrekalorije.ba