nedjelja, 31. svibnja 2015.

Rolat sa želeom

Način pripreme

Žumance tucite dok se ne zapjene dodajući pomalo 2/3 šećera i vanilin šećer. Tucite (miksajte) tako dugo dok ne dobijete kremu.

Iz bjelenaca istucite čvrsti snijeg kojemu dodajete nepresatno tukući kašiku po kašiku preostalog šećera. Snijeg mora da bude čvrst.

Stavite snijeg na kremu, na kremu brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve lagano promiješajte.

Tijesto pecite u limu koji ste namastili i obložili papirom u rerni 12 minuta na temperaturi 200C stepeni.

Pečeni biskvit preokrenite na papir koji ste posuli šećerom.

S još toplog biskvita skinite papir na kojem se pekao, a zajedno s papirom na koji ste ga preokrenuli savijte u rolat.

Nadjev: Jednu kesicu pudinga okusa vanilija miješajte sa šećerom i šest kašika hladnog mlijeka, ostalo mlijeko stavite na vatru da zavre.

Uklonite ga sa šporeta i ulijte umućeni prašak za puding, a onda stavite da još jednom provri.

Ovu smjesustavite u zdjelu da se ohladi, ali promješajte češće da se na površini ne načini korica.

Maslac miješajte dok se ne zapjeni i dodajte mu pudin kašiku po kašiku. Da bi krema bila glatka ni maslac ni pudin ne smiju biti hladni.

Žele isjecite i umiješajte u polovinu kreme. Ohlađen biskvit za rolat namažite tom kremom i savijte u rolat.
Izvana rolat premažite kremom u koju niste umiješali žele.
Ako želite ukrasite je želatiniranim voćem ili po želji.

Sastojci

Rolat sa želeom
četiri
žumanca
80g
šećera
jedna
kesica vanilin šećera
četiri
bjelanca
120g
brašna
pola
male kašikice praška za pecivo
Nadjev
jedan
puding vanilija
150g
šećera
370ml
mlijeka
250g
maslaca
200g
želea

Bosanskikuhar.ba