Način pripreme
Jaja, šećer, ulje i mlijeko izmiksati, pa zatim dodati brašno i prašak za pecivo.Ponovo miksati da se dobije glatka masa (paziti da ne ostanu grudvice).
Tepsiju prekrit backpapirom, masu podjednako uliti, pa peći na 180°C.
Dok se biskvit peče, pripremati puding. Sa 800ml mlijeka i 200g šećera, obje vrećice pudinga skuhati.
Skuhan puding prekriti streč folijom da se ne stvara korica i ostavit na stranu da se hladi.
Puter omekšan na sobnoj temperaturi izmiksati, pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga. Miksati da se dobije glatka krema.
Krem ostaviti u frižider na 1-2h da se ohladi.
Hladan biskvit urolati u vlaznu kuhinjsku krpu i ostavit na 1-2h da dobije form rolata.
Biskvit odrolati i podjednako nanijeti pola hladnog krema. Preko dodati miješano voće i ponovo pažljivo urolati.
Rolat umotati u streč foliju i ostaviti u frižider na par sati.
Rolat preko premazati ostatkom krema i mustrice izvući češljem za ukrašavanje torti i kolača.
Rolat ukrasiti slatkim vrhnjem i višnjama, pa ostaviti u frižider na par sati ili najbolje preko noći.,
Sastojci
Biskvit
pet
jaja
devet
kašika šećera
pet
kašika ulja
pet
kašika mlijeka
dvevet
kašika brašna
jedan
prašak za pecivo
|
Fil
dvije
vrećice pudinga (okus jagode)
800ml
miljeka
750g
miješanog voća
200g
šećera
250g
putera
|
Ukras
250ml
slatkog vrhnja
šest
kandiranih višnji
|
Bosanskikuhar.ba