nedjelja, 31. svibnja 2015.

Voćni rolat

Način pripreme

Jaja, šećer, ulje i mlijeko izmiksati, pa zatim dodati brašno i prašak za pecivo.

Ponovo miksati da se dobije glatka masa (paziti da ne ostanu grudvice).

Tepsiju prekrit backpapirom, masu podjednako uliti, pa peći na 180°C.

Dok se biskvit peče, pripremati puding. Sa 800ml mlijeka i 200g šećera, obje vrećice pudinga skuhati.

Skuhan puding prekriti streč folijom da se ne stvara korica i ostavit na stranu da se hladi.

Puter omekšan na sobnoj temperaturi izmiksati, pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga. Miksati da se dobije glatka krema.

Krem ostaviti u frižider na 1-2h da se ohladi.

Hladan biskvit urolati u vlaznu kuhinjsku krpu i ostavit na 1-2h da dobije form rolata.



Biskvit odrolati i podjednako nanijeti pola hladnog krema. Preko dodati miješano voće i ponovo pažljivo urolati.

Rolat umotati u streč foliju i ostaviti u frižider na par sati.

Rolat preko premazati ostatkom krema i mustrice izvući češljem za ukrašavanje torti i kolača.

Rolat ukrasiti slatkim vrhnjem i višnjama, pa ostaviti u frižider na par sati ili najbolje preko noći.,


Sastojci

Biskvit
pet
jaja
devet
kašika šećera
pet
kašika ulja
pet
kašika mlijeka
dvevet
kašika brašna
jedan
prašak za pecivo
Fil
dvije
vrećice pudinga (okus jagode)
800ml
miljeka
750g
miješanog voća
200g
šećera
250g
putera
Ukras
250ml
slatkog vrhnja
šest
kandiranih višnji

Bosanskikuhar.ba