ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Fina čokoladna torta


Sastojci:
za kore
– 500 g čokolade za kuhanje
– 125 g putera
– 9 jaja
– 150 g šećera u prahu
– 2 vanil-šećera
za dekoraciju
– 2 dl slatke pavlake
– 200 g čokolade za kuhanje
– 50 g putera
Priprema
1. Čokoladu izlomiti pa sjediniti sa puterom i otopiti na pari.
2. Bjelanca odvojiti od žumanaca te sa jednom kašikom šećera u prahu umutiti u čvrst šam.
3. Posebno umutiti žumanca sa vanil-šećerom  i preostalim šećerom. Dodati ohlađenu smjesu od čokolade i putera te dobro izmješati. Na kraju dodati šam od bjelanaca i promješati varjačom.

4. Od dobijene smjese izdvojiti malo više od 1/3 i ostaviti u frižideru da se stegne za fil. Preostalu smjesu iskoristiti za kore.
5. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega polovinu ostavljene smjese za kore. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
6. Tortu filovati na sledeći način: kora, 1/2 fila, kora, 1/2 fila.
7. Posebno pripremiti dekoraciju: rastopiti 100 g čokolade sa puterom i preliti preko torte. Preostalu čokoladu rastopiti sa slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi pa umutiti u čvrst krem i njime dekorisati tortu.

lepotaizdravlje.rs