četvrtak, 8. listopada 2015.

Pročitajte koje su to Dobrobiti češnjaka



Češnjak (bijeli luk, lat. - allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava.



Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.

Izgleda da su Egipćani prvi počeli uzgajati ovu biljku koja je igrala važnu ulogu u njihovoj kulturi.

Češnjak su Egipćani smatrali svetom biljkom, a pronađen je u grobnicama faraona.

Znali su i za ljekovita svojstva češnjaka – davali su ga robovima da povećaju njihovu snagu i otpornost na bolesti.

O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevne Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja.


Pročitajte Kako konzumirati češnjak

Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici su konzumirali češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti.

Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.

U 6 stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava.

Već stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogih naroda zbog okusa i svog ljekovitog djelovanja.