utorak, 11. ožujka 2014.

Jagode su izvor prehrambenih vlakana



Jagode su prvo voće koje dozrijeva u proljeće, a osam jagoda osigurat će 140% preporučenog dnevnog unosa vitamina C za djecu.

Energetska i nutritivna vrijednost:

Prema piramidi pravilne prehrane, preporučuje se uzimati 2–4 obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što iznosi približno 150 g. Energetska vrijednost po jedinici obroka je 50 kcal.

Jagode su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih dnevnih potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Dobar su izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba. Prehrambena vlakna djeluju blagotvorno na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Osvježavajući napitak od lubenice i jagoda:
Lubenicu, jagode, sok od limuna i šečer staviti u sokovnik dok ne dobijemo finu glatku smjesu…
Dodati hladnu vodu…
i napuniti čaše…
(Vervita.hr)