Jedan od najstarijih
kineskih lijekova napravljen upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv
ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od
24 vrste voća antioksidante moći nalazi se svježa šljiva (prunus domestica),
dok je suha šljiva daleko ispred suhi smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva
puta većom antioksidantom snagom.
U sastavu suhi šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako sveže, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezij i željezo. U bilo kom obliku šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
U sastavu suhi šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako sveže, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezij i željezo. U bilo kom obliku šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.