Naša čitateljica Amila Muratagić iz Gradačca poslala nam je recept za Rafaelo tortu. Moramo primijetiti da torta na fotografiji izgleda slasno i neodoljivo.
Tamna kora:
5 bjelanaca, 150 gr šećera, 150 gr mljevenih oraha, 3 rebra čokolade za kuhanje (naribati), 3 žlice brašna, 1/2 praška za pecivo.
Bijela kora:
5 bjelanaca, 150 gr šećera, 150 gr kokosa, 2 žlice brašna, 1/2 praška za pecivo, sok od jednog limuna.
Krema:
10 žumanjaka, 200 gr šećera, 2 pudinga od vanilije, 1/2 litre mlijeka, 1 maslac
Kore se peku u kalupu za kore koji je obložen masnim papirom na temperaturi od 180 stepeni.
Krema se radi tako što se žumanci umute sa šećerom, dodaju se dva pudinga od vanilije i sve se to polako sipa u zagrijano mlijeko (samo što ne prokuha ) i stalno miješa (na laganoj temperaturi) dok se ne dobije gusta smjesa. Ohlađenoj kremi se doda omekšali maslac i izmiksa lagano.
Tortu slagati ovako : bijela kora, krema, tamna kora , tankim slojem kreme završiti tortu sa svih strana i posuti kokosom.
Amila preporučuje da tortu služite dobro ohlađenu i uz osmijeh. Prijatno!
(doznajemo.com)