subota, 13. prosinca 2014.

CRNA TORTA S JAGODAMA:



Sastav:
500 g sitnih jagoda


Tijesto:
250 g brašna,
50 g kakaoa,
1 žumance,
125 g šećera,
200 g putera,
malo putera i brašna za kalup


Krema:
300 g čokolade za kuhanje,
3 dl slatke pavlake,
1,2 dl mlijeka,
2 jaja


Priprema:
Stavite brašno u zdjelu, pa dodajte komadiće putera i ostale sastojke za tijesto. Zatim sve prebacite na površinu posutu brašnom i mjesite dok se ne napravi homogeno tijesto. Ostavite ga umotanog u providnu foliju na hladnom oko 2 sata.

Podmažite puterom kalup s dnom koje se može odstraniti prečnika 24-26 cm. Razvucite tijesto oklagijom u krug prečnika od oko 30 cm.

Postavite tijesto na kalup, pa ga ovlaš pritisnite vrhovima prstiju. Ne uklanjajte višak tijesta. Izbockajte dno viljuškom i stavite u frižider da stoji oko 1 sat.

Pecite koru 5 minuta u rerni zagrijanoj na 190 stepeni. Nožem pažljivo izjednačite po visini ivice testa i vratite u rernu na 10 minuta. Izvadite koru iz rerne i ostavite je da se potpuno ohladi.

Sipajte mlijeko i slatku pavlaku u posudu i stavite na vatru da provri, dodajte komade čokolade za kuhanje i miješajte dok se potpuno ne rastopi. Ostavite da se ohladi, dodajte ovlaš umućena jaja i miješajte žicom nekoliko minuta.

Rasporedite krem po pečenoj kori i pecite 15 minuta. Ako je krem previše mekan, dopecite još malo.

Izvadite gotovu tortu iz rerne, sačekajte nekoliko minuta i zatim je izvadite iz kalupa. Očistite, operite i pažljivo osušite jagode. Rasporedite ih po torti i servirajte.

Doznajemo.com