četvrtak, 18. prosinca 2014.

Jogurtina


Odavno nešto jednostavnije napravila nisam. Kolač je sam po sebi  osvježavjući.Tako da  se umjesto sladoleda kad vam padne na pamet ,rahat može uzeti komad Jogurtine .
Struktura kreme takodjer  lagana ,onako pjenasto prozračna, s podlogom od keksa, daje divan rezultat ljetnjeg kolača.

Potrebno:

-300 gr.keksa (može po želji,mada ja najcešce koristim najjevtiniju varijantu,petit beure)
- 200 ml soka od višnje ili jagode  
-3 velike kašike šećera u prahu
- 1 ipo kesica želatine ,najviše 2 ..(1 kesica iznosi 7 gr i dovoljna je za pola litre bilo koje tekucine (ovu koju ja koristim je govedjeg porijekla i u obliku je granula/sitne male loptice,što ne mora znaciti da se baš ta mora koristiti.I to je po vašem izboru)
- 1 kesica crvenog žele preliva za torte
-150 gr.margarina
-200 gr šećera
-500 ml obicnog jogurta-može cvrsti i ne mora,ali je najbolji onaj voćni,nebitno koji..t.j.po izboru
-400ml slatkog vrhnja za šlag (Meggle u tetrapaku je najljepši od svih koje sam isprobala)
-1 vanilin šećer
- 200 gr voća (može jagode ili višnje ili borovnice ili ..po izboru)Ja sam stavila višnje
(Ova varijanta s voćem se koristi jedino ako je jogurt onaj obicni,znaci nije vocni.A ako se koristi voćni jogurt onda nema potrebe za dodavanjem voća.Znači voce nam u principu koristi kako bi smo napravili  domaci vocni jogurt,koji ce nam koristiti kao glavna krema u kolaču.

Priprema:

Prvo pripremiti podlogu..
-Keks samljeti,dodati mu šećer u prahu ,istopljeni margarin ,promiješati te dodati i sok od višnje/jagode
-Zamijesiti smjesu koja mora biti kompaktna da se može raditi s njom.Znaci ne smije biti rastresita i suha,a ni gnjecava.
-Smjesu od keksa istresti u kalup za torte s pek papirom,(ili manju tepsijicu)Dobro izravnati lagano pritišcuci kašikom
-Ostaviti po strani dok se ne pripremi krema..

Priprema kreme:

- Jogurt,ocišceno oprano voce i šecer staviti u blender, i sve dobro izmiješati -I eto,napravili smo vocni jogurt :)
- Od slatkog vrhnja napraviti šlag,i pomiješati s jogurtom (to se može raditi mikserom)
- Želatinu takodjer napraviti prema uputi na kesici,ali evo ja cu i to potanko objasniti  jer cesto dodje do grešaka upravo kad se priprema ovaj dio,a on je maltene najbitniji jer nam služi kao 'držac kreme'

Priprema želatine:

- 1 kesica želatine se potapa u 4 kašike (za supu) hladne vode.A pošto je u ovom receptu rijec o dvije kesice,onda dodamo 8 kašika vode i 2 želatine
-Pustiti da nabubri 3 do 4 min
-Istresti u manju šerpicu ili dzezvicu i staviti na laganu vatru da se istopi,pritom se mora konstantno miješati da se ne slijepi za dno.Cuvati da želatina ne provri nego samo da se lagano istopi i izjednaci.Sve skupa traje možda minut, dva.
-Kad su se nabubrene granule pretvorile u tecnost izmaci želatin s vatre i opet miješati kašikom da se na sekund dva prohladi.
-Takvu želatinu postepeno dodavati u smjesu s jogurtom i mikserom mutiti na najvecoj brzini dok se skroz sastojci ne ujednace.I to traje 2,3 min.
- Gotovu kremu istresti u kalup na keks ,pokriti odozgor i staviti u frižider najmanje na tri sahata da se krema stisne
- Kad se krema stvrdnula,preliti je sa prethodno pripremljenim prelivom za torte.(ima uputa na poledjini kesice)
Ostaviti u frižider još neko vrijeme da se i preljev stisne.Služiti hladno.Prijatno:)





http://isprobanirecepti.weebly.com/