subota, 13. prosinca 2014.

LAGANA TORTA – sastojci su tako jednostavni a torta je jako fina,ukusna..

Sastojci:
Kora:
-12 bjelanjaka
-24 kašike šećera
-sok od 1/2 limuna ili 2 kašike sirćeta
Fil:
-12 žumanjaka
-12 kašika šećera
-4 kašike brašna (možete pomiješati 2 kašike brašna i 2 kašike gustina)
-1/2 l mlijeka
-1 margarin za kreme i kolače
-200 g oraha mljevenih
-1 vanilin šećer
-3 reda čokolade za kuhanje (čokolada od 100 g)

I još:
-šlag krema za ukrašavanje
Priprema:
Umutiti bjelanjke u čvrst šlag pa zatim dodati šećer i nastaviti mutiti dok smjesa ne postane jako čvrsta i sjajna. Na kraju dodati sok od limuna ili sirće. Još malo mutiti.
Umućene bjelanjke sipati u pleh za pečenje (može i okrugli pleh za torte a može i u obični pravougaonik pleh da bude u obliku kolača), smjesu fino poravnati. Koru peći, tj. sušiti na 150 C oko 1h.
Žumanjke mutiti mikserom sa šećerom i vanilin šećerom da dobijete finu pjenastu smjesu, zatim dodati brašno ili kombinaciju brašna i gustina.
1/2 l mlijeka staviti da zakuha pa onda dodati smjesu od žumanjaka. Stalnim miješanjem skuhati fil od žumanjaka. Kad smjesa postane gusta fil je gotov.
U ohladjen fil dodati mikserom izradjen margarin. Sve dobro sastaviti.
Fil podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati orahe sitno mljevene (ako ih ne volite poput mene možete ih izostaviti) a u drugi dio fila dodati 3 reda otopljene čokolade (dakle 3 reda od čokolade od 100 g).
Preko kore prvo staviti svijetli pa tamni fil. Na kraju tortu ukrasiti šlagom. Tortu dobro ohladiti prije konzumiranja.
korisno.net