četvrtak, 22. siječnja 2015.

BOSANSKI LONAC



Sastojci:

1 kg finog junećeg mesa

po želji janjećeg (mi ne volimo tako da nisam stavljala)

2 mrkve

3 paprika

3 paradajza

1 patlidžan

1 peršin

2 stručka celera

1 pakovanje mladog krompira (ili toliko dok ne napunite posudu)

2 glavice crnog luka

4 čehna bijelog luka

2 kašike sjeckanog peršinova lista

so, biber, tucana paprika

3 lovorova lista

2 kašike ulja ili putera ili mješavine



Postupak:

Meso isjeći na kockice i staviti na dno lonca. Staviti malo soli I bibera preko. Isjeckati oba luka, celer, mrkvu i peršin posuti preko mesa. Sljedeći red staviti papriku i patlidžan. Preko narezati krompir toliko da napunite lonac. Dosoliti i pobiberiti. Staviti tucanu paprika ili malo ljute papričice. Doliti vrelom vodom da bude u istoj razini sa povrćem ili malo manje.

Peći na 375 F/190 C 2-3 sata. Ja obično izvadim poslije dva sata da provjerim razinu vode. Ako je sve u redu staviti nazad u rernu i kuhati da se povrće fino upihtija sa mesom.

BEBA HRNIĆ
halalmagazin.com