srijeda, 21. siječnja 2015.

Kokos torta sa kivijem







  • Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 dl ulja
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 dl mleka
  • Za fil:
  • 1 l mleka
  • 7 kašika šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 140 g margarina
  • 200 g kokosovog brašna
  • Za finalni postupak:
  • nekoliko kivija
  • 1 kesica bezbojnog preliva za torte
  • 2 kesice krema za tortu od vanile



POSTUPAK:
Kora:
1. Dobro umutiti 6 jaja sa 6 kašika šećera, dodati 1 dl ulja, 6 kašika brašna pomešanog sa 1/2 kesice praška za pecivo i 2 kašike kakaoa.
2. Tako dobijenu smesu peći na 200 ºC oko pola sata u okruglom kalupu prečnika 26 ili 28 cm kome se skida obruč.
3. Pečenu koru ohladiti i koncem preseći na dve tanje kore. Obe preliti sa po 1 dl hladnog mleka.
Fil:
1. Skuvati 8 dl mleka sa 7 kašika šećera i 2 vanil-šećera.
2. Sa preostalih 2 dl mleka razmutiti 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake i ukuvati sa ključalim mlekom.
3. U vrelu smesu umešati 140 g margarina. Kad se margarin skroz otopi, dodati 200 g kokosovog brašna.
FINALNI POSTUPAK:
1. Jednu koru staviti na tacnu za posluživanje, ne skidajući obruč od tepsije. Naneti pola ohlađenog fila od kokosa i preko njega poređati kolutove kivija debljine 5 mm.
2. Staviti i drugu koru, naneti ostatak fila, poređati kivi i preliti bezbojnim prelivom za torte. Preliv pripremiti prema uputstvu sa kesice.
3. Nakon petnaestak minuta, kada se preliv stegne, nožem pažljivo odvojiti kolač od obruča.
4. Umutiti 2 kesice krema sa ukusom vanile i pomoću šprica ukrasiti rub torte.

lepotaizdravlje.rs