Posni kolači – u nastavku je dat spisak potrebnih namirnica i način pripreme za 10 posnih kolača koje sam inače spremala za slavu. Neki recepti su već poznati, a neke sam sama smislila, ili modifikovala i prilagodila svom ukusu.
Sastojci
- Rolat sa kokosom
- 200 g margarina
- 200 g šećera
- 50 g čokolade
- 350 g mlevenog keksa
- 1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
- 100 g prah šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g kokosovog brašna
- Rafaelo kuglice
- 1 rafaelo oblanda
- 250 g šećera
- 150 ml sojinog mleka
- 200 g kokosovog brašna
- 125 g margarina
- 2 vanilin šećera
- 45 celih oljuštenih pečenih lešnika
- Kolumbo
- 250 g šećera
- 150 g margarina
- 5 kašika kakaoa
- 200 g mlevenog keksa
- 300 g kokosovog brašna
- Čoko – rozen trouglovi
- ½ pakovanja kora za rozen tortu
- 200 g šećera
- 125 g margarina
- 2 kašike kakaoa
- 100 g mlevenog keksa + 30 g za posipanje
- 100 g čokolade
- Ferero kuglice
- 200 g napolitanki sa lešnikom
- 300 g krupno seckanih pečenih lešnika
- 200 g margarina
- 200 g čokolade
- za preliv:
- 200 g čokolade
- 90 g margarina
- 1 kašika meda
- krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
- Karamel kocke
- ½ korica za rozen tortu
- 125 g margarina
- 200 g šećera
- 1 puding od karamele
- 400 ml sojinog mleka
- 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje
- Susam kuglice
- 125 g margarina
- 4 kašike meda
- 4 kašike šećera
- 100 g čokolade
- 100 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g susama
- Čokoladna srca
- 100 g suvog grožđa
- 100 g smokvi
- 100 g oraha
- 150 g šećera
- 50 g čokolade
- malo struganog oraščića
- malo cimeta
- 150 g čokolade za prelivanje
- Figaro oblande
- 100 g suvih šljiva
- 100 g smokvi
- 100 g urmi
- 100 g suvog grožđa
- 100 g oraha
- 100 g pečenog lešnika
- 1 kašika šećera u prahu
- 2 kašike meda
- sok 1 limuna
- 2 male oblande
- 100 g čokolade
- 30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje
- Korpice sa brusnicom
- 250 g čokolade
- 150 g margarina
- 100 g sušenih brusnica
- 1 kašika meda
Priprema
Korak 1
Rolat sa kokosom: Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.
Korak 2
Rafaelo kuglice: Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.
Korak 3
Kolumbo: U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.
Korak 4
Čoko – rozen trouglovi: Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.
Korak 5
Ferero kuglice: Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.
Korak 6
Karamel kocke: Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.
Korak 7
Susam kuglice: Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).
Korak 8
Čokoladna srca: Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.
Korak 9
Figaro oblande: Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.
Korak 10
Korpice sa brusnicom: Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.