Sastojci
80 ml vode
75 g šećera
pola kašičice sušene lavande
pola kašičice goveđe želatine
1 kašika vode
60 g meda
2 kašike kukuruznog skroba
prstohvat soli
3 žumanca
240 ml mleka (2% mm)
160 ml grčkog jogurta
300 g seckanih jagoda
75 g šećera
pola kašičice sušene lavande
pola kašičice goveđe želatine
1 kašika vode
60 g meda
2 kašike kukuruznog skroba
prstohvat soli
3 žumanca
240 ml mleka (2% mm)
160 ml grčkog jogurta
300 g seckanih jagoda
Priprema
1. Vodu, šećer i list lavande stavite da proključa. Neka se kuva oko 1 minut, povremeno mešajte dok se šećer ne otopi. Sklonite sa ringle i neka odstoji desetak minuta. Procedite i ostavite da se ohladi.
2. U maloj posudi poprskajte jednu kašiku vode želatinom. Neka odstoji 1 minut. Za to vreme, pomešajte med, kukuruzni skrob, so i žumanca i mutite dok se dobro ne sjedini.
3. Zagrejte mleko na srednjoj temperaturi. Ne dozvolite da proključa: kada se pojave balončići po ivici šerpe, sklonite i dodajte smesi sa jajima, neprekidno muteći. Izručite smesu nazad u šerpu i kuvajte oko dva minuta neprekidno mešajući, dok se ne pojave balončići i masa ne postane gusta.
4. Sklonite sa vatre, dodajte želatin i dobro izmešajte. Neka se ohladi oko 20 minuta, a zatim dodajte jogurt. Sipajte u činije za služenje, odozgo pospite jagodama i ohladite minimum dva sata.
Pressonline.com