srijeda, 4. veljače 2015.

» BRAZILSKI ROLAT - "Bolo de Rolo"



Speciajlitet sa sjevera Brazila.Originalno se pravi sa marmeladom od gojabe, slicno nasem pekmezu od sipka....Vi možete koristiti mermeladu po želji



Sastojci

5 jaja
250 gr margarina
250 gr secera
250 gr brasna
250 gr pekmeza od sipka ili kajsije
1 zlica vanil secera


Priprema

Umutiti pjenasto margarin sa secerom, vanil secerom i zumanjcima.


Umutiti bjelanjca u cvrsti saum.


Dodavati u zumanjca sa margarinom naizmjenice zlicu brasna i zlicu sauma i polako mjesati.


Pripremiti tri tepsije (26x40), svaku tepsiju podmazati i posuti brasnom.


Tijesto podijeliti u tri dijela i tanko namazati na pripremljene tepsije.


Peci prvi rolat oko 5 minuta u predhodno zagrijanoj pecnici na 180ºC.


Kako znamo da je tijesto peceno? Kada se pipne prstom tijesto ne smije da se lijepi za prst.


Pecen rolat ODMAH namazati TANKIM slojem pekmeza i zarolati U TEPSIJI, motajuci poprecno, da bi se dobilo vise "godova".


Peci drugi rolat oko 5 minuta, izvaditi i namazati tankim slojem pekmeza, staviti na njega prvi rolat i zajedno urolati u tepsiji. Ponoviti postupak sa trecim rolatom.


Posuti prah secerom, ostaviti da odstoji najmanje dva sata, sjeci na tanke snjite (5 mm) i servirati. Jos je bolje ostaviti u frizideru do sutradan i onda sjeci.


Ako hocete debeli rolat sa puno "godova" treba napraviti 4-5 rolatica, i materijal prilagoditi kolicini.
U svakom slucaju po jednom jajetu ide 50 grama margarina, 50 grama secera, 50 grama brasna i 50 grama pekmeza, pa mozete povecati broj rolatica.

Izvor: www.coolinarika.com