Kolač sa jabukama koji preporučujem od srca. Brzo se napravi, veoma je sočan i bez brašna je.
Sastojci
Za tijesto:
2 jajeta
1 šoljica (1 dl) šećera
1 šoljica mlijeka
1 šoljica ulja
1 šoljica griza
2 kašike mljevenog keksa
3 pune kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanile
5 jabuka – srednje veličine
2 jajeta
1 šoljica (1 dl) šećera
1 šoljica mlijeka
1 šoljica ulja
1 šoljica griza
2 kašike mljevenog keksa
3 pune kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanile
5 jabuka – srednje veličine
Za preliv:
1,5 šoljica šećera
2 šoljice mlijeka
100 g čokolade
2 kašike eurokrema
125 g margarina
1,5 šoljica šećera
2 šoljice mlijeka
100 g čokolade
2 kašike eurokrema
125 g margarina
Priprema
U odgovarajućoj posudi pomiješati šećer sa grizom, mljevenim keksom, pecivom, vanilom i kakaom. Zatim u smjesu dodati umućena jaja, mlijeko i ulje pa sve dobro promiješati. Jabuke izrendati pa pomiješati sa smjesom. Sipati u pleh i peći na 180 C oko 40 minuta. Preliv: Mlijeko prokuhati sa šećerom pa dodati čokoladu i margarin sve sjediniti pa dodati i eurokrem. Miješati dok se sve dobro ne sjedini oko 5 minuta. Pečeni kolač preliti pripremljenim prelivom. Kolač ohladiti sijeći u željene oblike i služiti, piše “Ženski kutak“.