srijeda, 3. lipnja 2015.

lepinje


Uvijek sam mislila da u pripremi i izradi lepinja lezi neka tajna. Nikako mi nije polazilo za rukom napraviti onako rahle, mekane, rupicaste, lagane i prozracne.


Vrijeme pripreme:
2 sati

Zahtjevnost:
Srednje zahtjevno

Način posluživanja:
Idealne za cevape, variva, corbe, satarase ili za razne namaze.


Sastojci

1 kg Mekog brasna
50 g Svježi kvasac
1 kas Šećer
2 kas Soli
7,5 dl Mlake vode
2 kas Maslinovo ulje
za premaz:
1 kom žumanjak
2 kas Kajmak

 

1.

Brasno prosijati, pa u sredini napraviti udubljenje u koje izmrvite kvasac, dodajte secer. Sol rasporedite uz sam rub posude.

2.

Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Mijesati tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehurice zraka koji pocnu pucketati, oko 5 - 10 min.

3.

Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdijele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju.

4.

Zdijelu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi. Ja uvijek ugrijem rernu na 40*c i u njoj ostavim tijesto.

5.

Kada je tijesto udvostrucilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da nadolazi opet i to ponovite jos dva puta.

6.

Nakon treceg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brasnom posutu radnu podlogu i podijelite na 10. jednakih hrpica.

7.

Svaku hrpicu tijesta premijesite na brasnu i stavljate na kartone koje pospete obilato brasnom. Kartone mozete isjeci od razne ambalaze u koje se pakuju prehrambeni proizvodi.

8.

Nakon 10-ak min. tijesto rastanjite tako sto sake skupite u pesnicu, pa prvim zglobovima sake, blago pritiskate po tijestu do velicine koju sami zelite. Ostavite jos 10-ak min. da miruje.

9.

Kartonom napravite mrezice po tijestu, zatim ga premazite zumanjcem u koje razmutite i kiselo vrhnje.

10.

Sad uzeti viljusku i tijesto izbockati sa svih strana. To ponavljati vise puta. Jasmina je rekla," Sto vise puta izbockas tijesto, to bolje ", zasto je to vazno ni ona sama nije znala.


Izvor: Velikakuhinja.ba