subota, 25. srpnja 2015.

Kroasani – dva recepta

Kroasani su vrlo popularna vrsta peciva i ima bezbroj načina da se pripreme. Mi smo za vas spremili dva recepta kako da napravite ovo ukusno pecivo:

Potrebno:
3 dl vode
3 dl mlijeka
1 kvasac
3 kašike šećera
2 kašike soli
1/2 dl ulja
1 kg brašna
pola margarina
Kroasani – priprema:

Staviti mlijeko, vodu, kvasac i šećer da se sjedine, pa dodati brašno i ulje. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga pola sata. Podijeliti ga na 6 jufki i opet ostaviti pola sata. Jufke istanjiti (stavljati jednu preko druge i svaku mazati margarinom). Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Sve razviti što tanje, isjeći i praviti kifle. Ostaviti u tepsiji da stoji 1 do 2 sata. Namazati jajetom, posuti susamom ili kimom i peći.
Brzi kroasani – recept

Potrebno:
40 g svježeg pekarskog kvasca
1 kašičica šećera
500 ml mlijeka
1 jaje
1 žumance
3 kašike ulja
1 margarin (250 g)
1 kašičica soli
800 g namjenskog brašna za kisela tijesta
1 jaje za premazivanje
Brzi kroasani – priprema

Kvasac pomiješati sa mlijekom, šećerom i malo brašna i ostaviti da nadođ. U brašno dodati ulje, jaje, žumance, so, promiješati pa dodati nadošli kvasac. Nakon toga dodati toplo mlijeko, izradite glatko tijesto i stavite ga na toplo mjesto da raste. Kada se tijesto udvostruči, rastanjiti ga na debljinu 1 cm. Po površini tijesta izrendati margarin i tijesto saviti u rolat, isjeći na 5 dijelova i ostaviti jos 20 minuta na toplom da tijesto raste. Rastanjiti svaku loptu i isjeći na 8 trouglova i praviti kifle (kroasane). Premazati ih razmućenim jajetom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.