Godinama sam gledala kako se pravi al je nisam pravila dok se nisam udala. Pokušala sam i naravno uspela jer ovaj recept za baklavu je jednostavan i neprevazidjen. Uvek je pravim na ovaj način.
Fil:
1kg oraha, pola sitno, a pola krupno mlevenih
1 kg kora za baklavu
1 šolja šećera
malo ulja
Preliv:
250 gr margarina, otopljenog
Za zalivanje:
2l vode
2 kg šećera
limunov sok po želji
Priprema:
Pomešajte šećer i orahe. Tepsiju namažite sa uljem pa redjajte kore, nekoliko komada (3-4) i svaku posipajte fil od orasa. Stavite opet 3-4 kore pa ponovite postupak. Ponavljajte sve do kraja. Na zadnje kore ne ide fil.
Uzmite najbolje nož za picu pa isecite baklavu. Otopajte margarin pa kad počne da peni skinite sa vatre, pazite da ne zagori pa prelijte sa margarinom isečenu baklavu.
Stavite da se peče na 170 stepeni sigurno sat vremena. Videćete kad je pečena kad dobije svetlo braon boju.
Izvaditi pa ostaviti da se ohladi.
Za to vreme praviti preliv. Staviti šećer i vodu da se kuvaju, dodajte limun po želji. Špinujte šećer i vodu dok ne dobijete fini sirup. Pazite da ne bude pregust, samo lepljiv, da se ne ušećeri.
Preliti baklavu ovim sirupom i ostaviti da odstoji. Kad se sve ohladi baklava je spremna za posluženje.
Fil:
1kg oraha, pola sitno, a pola krupno mlevenih
1 kg kora za baklavu
1 šolja šećera
malo ulja
Preliv:
250 gr margarina, otopljenog
Za zalivanje:
2l vode
2 kg šećera
limunov sok po želji
Priprema:
Pomešajte šećer i orahe. Tepsiju namažite sa uljem pa redjajte kore, nekoliko komada (3-4) i svaku posipajte fil od orasa. Stavite opet 3-4 kore pa ponovite postupak. Ponavljajte sve do kraja. Na zadnje kore ne ide fil.
Uzmite najbolje nož za picu pa isecite baklavu. Otopajte margarin pa kad počne da peni skinite sa vatre, pazite da ne zagori pa prelijte sa margarinom isečenu baklavu.
Stavite da se peče na 170 stepeni sigurno sat vremena. Videćete kad je pečena kad dobije svetlo braon boju.
Izvaditi pa ostaviti da se ohladi.
Za to vreme praviti preliv. Staviti šećer i vodu da se kuvaju, dodajte limun po želji. Špinujte šećer i vodu dok ne dobijete fini sirup. Pazite da ne bude pregust, samo lepljiv, da se ne ušećeri.
Preliti baklavu ovim sirupom i ostaviti da odstoji. Kad se sve ohladi baklava je spremna za posluženje.