Odličan recept i uputstvo za pripremu princes krofni
Za krofnice:
250 ml jaja (4 komada S klase ili 5 komada A klase)
250 ml vode
125 ml ulja
150 g brašna
prstohvat soli
3 kašičice šećera
Za fil:
3 pudinga od vanile
1 kašika brašna
1l mlijeka
250 g šećera
2 kesice vanilin šećera
pola margarina
2 kašike prah šećera
Za preljev:
100 g mliječne Milka čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
U mjericu razbiti 4 jaja S klase ili 5 jaja A klase. Izmjeriti. Vrlo je važno da bude 250 ml. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Izmaći sa ringle, pa dodati brašno i varjačom izmješati da se dobije gusto i glatko tijesto. Ostaviti 30 minuta da se tijesto prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajući iz mjerice i miješajući poslije svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena. Može se mješati varjačom ili mikserom, svejedno je. Smjesa će biti gusta, ljepljiva i sjajna. Uključiti rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice tijesta uz pomoć kašičice. Grudvice tijesta neka budu veličine ping pong loptice. Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene i kad pukotine izgube svijetlo žuti ton. Za pripremu fila sipati 800 ml mlijeka u šerpu i dodati šećer. U 200 ml mlijeka razmutiti puding , brašno i 1 vanilin šećer. Kad mlijeko sa šećerom provri, sipati puding i skuhati. Fil prekriti celofanom dok se hladi da se ne uhvati korica, pa ohladiti. Margarin izmiksati sa prah šećerom i jednom kesicom vanilin šećera. Sve sjediniti. Ohladjene krofne presjeći na pola, filovati kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog nastavka. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Istopiti na pari Milka čokoladu i dodati ulje. Sve lijepo izmješati, pa preliti krofnice. Od ove mjere ispadne 55 krofnica, svaka je veličine dva zalogaja.
coolinarika.com