Adilja Hodža nam je poslala recept za pripremu čokoladne torte s višnjama.
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 grama šećera
- 200 grama margarina
- 1 tegla kompota od višnje
- (3,5 dl soka)
- 300 grama brašna
- prašak za pecivo
- 5 žlica kakaa
- 500 ml slatke pavlake
- 400 gr čokolade za kuhanje
- očišćene višnje iz kompota (ostavite nekoliko za dekoraciju)
Priprema:
Margarin umutite sa šećerom i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim, sok iz kompota i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Lagano izmiješati, staviti u pleh obložen s pek-papirom i peći na temperaturi od 200ºC. Provjerite čačkalicom koru. Pečenu koru malo ohladite izvadite iz kalupa i presijecite poprijeko da dobijete dvije kore.
Krema: Slatku pavlaku malo zagrijte i dodajte čokoladu da se skroz otopi. Lagano izmiješajte i ostavite da se ohladi. Izdvojite manji dio kreme i ostavite sa strane za premazivanje. Ostatak kreme malo izmutite i ravnomjerno rasporedite po kori. Rasporedite i očišćene višnje. Preklopite drugom korom i blago pritisnite. Kremom koju ste ostavili sa strane premažite tortu i ukrasite višnjama.
Recepti-svijeta.com