Dijana Ademović nam je poslala recept za pripremu štrudle sa sirom.
Sastojci za tijesto:
- 550 g brašna
- 2 žličice soli
- 1 žlica šećera
- 1 žlica suhog kvasca
- 1 jaje
- 2 dl mlijeka
- 1 šoljica ulja
- 125 – 150 ml tople vode
Za nadjev:
- nekoliko žlica sitnog sira
Dodatni sastojci:
- 1 jaje za premaz
- malo sezama
Priprema:
Prosjati brašno, staviti sol, šećer i suhi kvasac. Pomiješati ulje sa umućenim jajem, pa ga dodati brašnu. Uz dodavanje toplog mlijeka i vode umijesiti mekano tijesto, dodavati vodu malo-pomalo (meni je otprilike pored mlijeka trebalo između 125-150 ml). Najbolje dodavati postepeno… Umijesite tijesto da se odvaja od posude i ostaviti ga na toplom da se udvostruči. Oklagijom razvući koru i premazati sitnim sirom, pa zaviti u rolat.
Prebaciti rolat u pleh obložen pekarskim papirom i sjeći šnite od 1-1,5 cm, ali ne do kraja. Okretati rolatice lijevo-desno, svaki malo izokrenuti.
Ostaviti štrudlu da odmara, potom premazati umućenim jajem i posuti sezamom. Peći u dobro zagrijanoj pećnici da lijepo porumeni.
Recepti-svijeta.com