četvrtak, 1. siječnja 2015.

Brza torta od jagoda ili marelice





Za biskvit:
2 jaja
90 g secera
90 g brasna

Za kremu:
1 puding od jagode
1/2 l mljeka
40 g secera
Desetak jagoda
3 VK marmelade od jagode
Slag za dekoraciju

Umutiti pjenasto jaja sa 2 VK vruce vode, dodati secer i nastaviti dalje mutiti da se dobije gusta masa. Zatim pazljivo dodati prosijano brasno i sve kasikom polako izmjesati. Pleh promjera 24-26 cm podmazati i posuti brasnom, izliti smjesu i peci na 190°C oko 15-20 min. Biskvit ostaviti da se ohladi.

Skuhati puding u 1/2 l mljeka i povremeno promjesati dok se hladi ali paziti da ne postane cvrsta masa.
Ocistit jagode i narezati na pola ili po zelji. Ohladjeni biskvit premazati marmeladom, zatim pudingom, poredati jagode i na kraju ukrasiti slagom. Ostaviti u frizideru oko sad vremena da se stegne puding.

Ovaj kolac moze se praviti sa kompotom i marmeladom od marelice i pudingom od vanile. Biskvit je bolje peci u plehu za vocne torte jer se dobije bolji oblik te se biskvit lakse filuje. Takodje se moze filovati samo sa vocem i slagom ili po zelji preliti goveđom zelatinom.



Helena-isprobanirecepti.blogspot.com