četvrtak, 15. siječnja 2015.

Makovnjača


Potreban materijal:
Sastojci za tijesto:
2 dl vode
150 g maslaca ili margarina
500 g brašna
1 kvasac
75 g šećera
1 vanilin šećer
Za nadjev:
300 g mljevenog maka
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 dl mlijeka
2 jaja
75 g šećera
75 g dvopeka
Za posipati:
100 g brašna
100 g oljuštenih mljevenih badema
100 g šećera
100 g omekšanog maslaca
Za aprikotiranje:
4 kašike marmelade od marelica
1 kašika vode
Za ocaklinu:
100 g šećera u prahu
2-3 kašike vode
 
Priprema:

U lončiću otopite maslac uz dodatak vode. Prosijte brašno u zdjelu, dobro umiješajte suhi kvasac pa toplu vodu s maslacem, zatim ostale sastojke miješajući mikserom sa spiralama najprije kratko najmanjom brzinom pa otprilike 5 minuta najvećom dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplome mjestu dok ne poveća svoj volumen. U međuvremenu pripremite nadjev. Kuhajte mak u mlijeku otprilike 10 minuta - dok ne nabubri. Prašak za puding pomiješajte s jajima, šećerom i mlijekom pa umiješajte u smjesu od maka. Kratko promiješajte na štednjaku pa ohladite. U međuvremenu stavite dvopek u vrećicu za zamrzavanje, zatvorite pa usitnite pomoću valjka za tijesto. Mrvice umiješajte u nadjev od maka. Prije nego što razvaljate tijesto, zagrijte pećnicu, a tijesto kratko razmijesite na pobrašnjenoj radnoj podlozi pa razvaljajte u četverokut (40x30 cm). Po tijestu rasporedite nadjev od maka, s tim da na rubu ostavite slobodno otprilike 1 cm. Lagano savijte tijesto počevši od dulje stranice pa savijeni kolač premjestite na pripremljeni lim tako da je rub tijesta okrenut prema gore. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte bademe, šećer i omekšani maslac pa miješajte dok ne dobijete mrvice željene veličine. Makovnjaču premažite s malo vode i pospite premazom od brašna i badema. Mrvice tijesta lagano utisnite pa ostavite cijeli kolač na toplome mjestu da poveća svoj volumen još jedanput. Zatim stavite kolač u pećnicu na 180 stepeni otprilike 60 minuta. Čim izvadite kolač iz pećnice, aprikotirajte ga pripremljenom smjesom od marmelade i vode koju ste zagrijavali dok nije zakipjela. Stavite kolač na rešetku za kolače da se hladi. Na kraju makovnjaču premažite ocaklinom od šećera u prahu i vode.