nedjelja, 4. siječnja 2015.

Tufnica

Za podlogu:
  • 200gr kakao keksa(ili keksa po vasoj zelji),
  • 50gr krupnije mljenih,przenih ljesnjaka,
  • 50gr tamne cokolade otopljene na pari,
  • 100gr maslaca otopljenog na pari..
Za krem:
  • 500gr krem sira,
  • 2,5dcl vrhnja za slag,
  • 2vanil secera,
  • 2kasike secera u prahu,
  • 10gr mljevene goveđe zelatine,
  • 50gr tamne cokolade..
Za dekoraciju:
  • 2kesice praha za slag pjenu,
  • 2kasike cokolade u prahu,
  • 2dcl mlijeka,
  • coko cips,
  • puslice..
Priprema:
keks samljeti,dodati mu mljevene ljesnike i izmijesati...Maslac i cokoladu otopiti na pari i dodati ih keksu i ljesnjacima pa sve sjediniti i ravnomjerno rasporediti kao podlogu..Ako je potrebno dodati nekoliko kasika mlijeka ili soka od narandze da se bolje podloga uveze(zavisi od keksa)..Umutiti vrhnje za slag sa secerom i vanil secerom..Dodati sir i sjediniti sve..Zelatinu potopiti u malo hladne vode i ostaviti da nabubri,zatim je otopiti na laganoj temperaturi i dodati siru i vrhnju..Krem istresti preko podloge s tim da ostavite nekoliko kasika krema u koji cete umijesati 50gr otopljene cokolade..Taj dio krema sa cokoladom stavite u kesu za istiskanje slaga,dodate nastavak sa okruglim zavrsetkom i lagano na nekoliko mjesta utiskate po malo krema u bijeli krem..Kada se torta stegne,dekorisati je sa slag pjenom u koju smo dodali cokoladu u prahu,dodati coko cips i puslice i posluziti..
kanditdessertchef.com