nedjelja, 22. ožujka 2015.

RECEPT DANA: Domaći mančmelou



Volite li mančmelou? Šta mislite o tome da napravite domaću varijantu i oduševite drage osobe sjajnom poslasticom koja može da parira kupovnoj varijanti!


Potrebni sastojci: Za biskvit : 6 žumanaca, 10 ravnih kašika šećera, 6 punih kašika brašna, 3 kašike kakaa, 1 vanilin šećer, Pola praška za pecivo, 200 ml mlijeka,

100 ml ulja. Za fil : 20 kašika šećera (10+10), 6 bjelanaca, 1 vanilin šećer, 4 kašike hladne vode Za glazuru : 150 g čokolade, 5 kašika ulja, 5 kašika vode. Priprema: Korak 1: Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i mikserom sve lijepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umiješajte ga. Brašno i kakao dodajte u smjesu sa jajima, pa umiješajte varjačom (ne mikserom). Korak 2: Smjesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200o C 20 minuta.



Dok se biskvit peče mikserom umutite bjelanca dok se ne dobije čvrsta smjesa. Znaćete da su bjelanca gotova kada prevrnete vanglu, a smjesa stoji. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite još. Korak 3: U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da pjeni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u bjelnaca sve vrijeme muteći. Korak 4: Smjesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte Mančmelou i odmah ga isijecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne. 


Poslije par sati navalite na kolač !

Izvor:zenskiportal.me