srijeda, 27. svibnja 2015.

Domaći sladoled – lako, zdravo, ukusno


Potrebno:
  • voće po želji
  • sok od narandže, svježe iscijeđen
  • svježe začinsko bilje (npr. menta, melisa, bosiljak, lavanda ili nešto drugo po želji)
  • med
  • kalupi za sladoled
Postupak:
  • iscijediti sok od narandže (broj narandži zavisi od količine koju pripremate, otprilike 1 narandža za 2 kalupčića)
  • u taj sok staviti listiće začinskog bilja i izblendati
  • preliti sok po voću od kojeg pravite sladoled, dodati meda po želji i izblendati
  • u izblendanu smjesu možete ubaciti i komadiće cijelog voća
  • izliti smjesu u kalupčiće i staviti da se zalede
Savjeti:
  • ako nemate kalupe možete koristiti male plastične čaše i drvene štapiće, u tom slučaju izvadite sladoled iz čaša čim se dobro zaledi i možete ga spakovati u vrećice za zamrzivač dok ne budete htjeli jesti
  • ako ne volite začinsko bilje sa voćem samo ga izbjegnite
  • možete dodati i začine po želji (cimet, šafran, kardamon, klinčiće isl.)
  • sladoled je super poslastica i za djecu, ali pazite na uzrast djeteta, tj. budite sigurni da je vaše dijete spremno na sve sastojke i da nije alergično na neki od njih.
Piše: dr. Safija Softić-Namas
Dobrekalorije.ba