nedjelja, 24. svibnja 2015.

Slatka punjena tikva

Potrebno:
  • Pola slatke tikve
  • 2 jabuke
  • 1 kruška
  • Začini (cimet, klinčić, muškatni oraščić, kurkuma, đumbir)
  • Limun
  • Med po želji
Priprema:
  • Tikvu prepolovite po širini i očistite sredinu
  • Jabuke i kruške očistite, ogulite i izrežite na manje komade i pomiješajte. Pospite sa malo soka od limuna.
  • Ubacite pola voća u tikvu i pospite začinima, može se staviti i komad kore cimeta
  • Dodajte ostatak voća i ponovite postupak.
  • Ukoliko želite slađi desert možete posuti šećerom, medom ili nekim drugim zaslađivačem.
  • Možete dodati i orahe ako želite.
  • Zalijte sve čašom vode i stavite u tepsiju u koju ste također nasuli čašu vode.
  • Pecite u rerni na 180 stepeni celzijusa dok tikva ne postane mekana na dodir (možete provjeriti viljuškom je li dovoljno pečena).
  • Kada se ispeče, servirajte toplo i polijte medom ili pekmezom od šipka ukoliko vam nije dovoljno slatko.
Savjeti:
  • Umjesto vode možete staviti čaj od đumbira. Kuhajte korijen đumbira u vodi i kada je ohladi na sobnu temperaturu polijte desert umjesto običnom vodom. U tom slučaju nemojte stavljati đumbir u voće da ne bi bilo preljuto.

Izvor: Dobrekalorije.ba