nedjelja, 24. svibnja 2015.

Patlidžan sa šarenim bungurom

Sastojci (za 4 osobe):
  • 4 manja patlidžana
  • 2 čaše krupnog bungura
  • 1 veća mrkva
  • 2 manje tikvice
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • 1-2 manje paprike
  • začini po želji i so
  • maslinovo ulje
Priprema:
  • Bungur prethodno potopiti u vodu
  • Na maslinovom ulju dinstati crveni luk, mrkvu, bijeli luk, tikvicu (sve sitno isjeckano)
  • Na to dodati bungur koji je upio vodu i izmiješati, lagano dinstati još 5-10 minuta, posoliti i dodati začine po želji (npr. origano i čili)

  • Patlidžane oprati i prepoloviti, izdubiti im dio unutrašnjosti, poredati u željenu tepsiju, politi maslinovim uljem i posoliti
  • Dinstanom smjesom napuniti patlidžane, a ako vam ostane višak smjese možete je staviti oko patlidžana
  • Peći u rerni otprilike pola sata, na temperaturi do 200 stepeni celzijusa
  • Nakon petnaestak minuta kad stavite u rernu, možete poprskati vodom odozgo, jer će voda pomoći da patlidžan smekša.
Savjeti:
  • Bungur se može potopiti prethodnu noć u vodi, a ako ga potopite kratko, trebaće vam duže vremena da ga dinstate i pri tome dodajite pomalo vode dok ne bude dovoljno skuhan
Piše: dr. Safija Softić-Namas
Dobrekalorije.ba