subota, 2. svibnja 2015.

Srce torta sa breskvama

Sastojci

Biskvit
devet
jaja
jedna
vanila šećer
pola
praška za pecivo
70ml
ulja
150g
mljevenih oraha
pet
kašika šećera
7 do 8
kašika brašna
Fil
800ml
mlijeka
dva
pudinga od vanilie
dvije
vrećice goveđe želatine u prahu
jedna
konzerva breskvi
3 do 4
kašike šećera
Za dekoraciju
1000ml
šlag za torte
četiri
vrećice šlag fixa
četiri
kašike šećera u prahu
-
boja za hranu po želji

Način pripreme

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke na čvrsto izmiksati, zatim dodati oba šećera, žumanjke, brašno, prašak za pecivo, ulje i orahe. Miksati dok se dobije glatka masa (paziti da ne ostanu grudvice).

Backform u obliku srca, dno prekrit backpapirom, a okolicu premazat margarinom. Masu uliti u backform i peći na 180°C

2. Dok se biskvit peče, pripremati puding. Oba pudinga sa 800ml mlijeka i šećerom skuhati i ostaviti da se hladi.

3. U vremenu dok se biskvit i puding hlade, pripremati šlag za dekoraciju i breskve. Breskve iz konzerve istresti u cijedilnik da se okapaju. Zatim breskeve ocijeđene izrezati na malo veče kockice. Šlag sa fixom čvrsto izmiksati, dodati šećer u prahu i ponovo izmiksati. Ostavit u frižider na hlađenje.

4. Hladan biskvit „horizontalno“ prerezati na dva dijela.

5. Hladan puding sa želatinom izmiksati. Dodati kockice breskve i lagano kašikom izmiješati.

6. Prvi dio biskvita vratiti u backform i preliti filom od pudinga i breskve. Zatim poklopiti drugim dijelom biskvita i ostaviti na par sati u frižider da se fil stegne, najbolje preko noći.

7. Tortu šlagom i željenim bojama dekorirati kao sto je na slici ili pustite mašti na volju!

bosanskikuhar.ba