subota, 2. svibnja 2015.

Zebra kolač sa jagodama

Za testo:
  • 8 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 10 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • na vrh kašičice soli
Preliv:
  • 200 ml mleka

Krem:
  • 500 gr jagoda
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • 5 gr goveđe  želatine
Za dekoraciju:
  • 250 gr jagoda isečenih na pola
  • 2 kašike sirupa od jagoda

  • Priprema:
Ulupati belanca sa solju pa nastaviti mućenje uz dodavanje šećera dok se ne dobije jak šne.
Dodavati jedno po jedno žumance, pa ulje.
Na kraju umešati varjačom brašno.
Podeliti masu na dve dela pa u jedan dodati kakao i sjediniti.
Staviti papir za pečenje u pleh veličine 25 x 35 cm pa kašikom staviti sredinu, pa okolo tamni deo, pa svetli deo, šarati kašikom u krug.
Staviti da se peče 35 minuta na 180 stepeni.
Izblendirati jagode, da se dobije kaša.
Ulupati slatku pavlaku sa šećerom, pa dodati jagode.
Ostaviti želatin u malo vode da nabubri pa ga otopiti, na vatri, da ne provri i umešati onda u prethodno umućenu smesu.
Ostaviti koru, zebru u plehu u kojem se pekla pa preliti mlekom, ostaviti malo da odstoji pa staviti sav krem i ostaviti da se stegne.
Posle 2h iseći na kocke pa na svaku staviti tri polovine jagode i pufnicu šlaga, pa preko šlaaga malo sirupa od jagode.
Prijatno.
brzikolaci.com