Sastojci
Za koru:
5 bjelanjaka
5 kašika šećera
1/2 kašike limunovog soka
200 g oraha
Za kremu:
5 žumanjaka
8 kašika šećera
5 kašika gustina
1 puding od vanilije
700 ml mlijeka
150 g margarina
150 ml slatku pavlaku za šlag
Dekoracija:
500 ml slatku pavlaku za šlag
Priprema
Odvojiti bjelanca od žumanaca, dodati im šećer. Mutiti dok ne dobijemo čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati limunov sok. Kalup obložiti folijom koju premažemo margarinom i po dnu kalupa ravnomjerno rasporedimo krupno sjeckane orahe. Na orahe nanijeti snijeg od blenaca. Peći na 150 C 10 minuta, a zatim na 100 C još 40 minuta. U mlijeko dodati šećer i staviti na vatru, kad proključa dodati predhodno umućena žumanca, gustin i puding. Kad krema dobije potrebnu gustinu skinuti sa vatre. Ohladiti. U ohlađenu kremu dodati margarin i umućeno vrhnje za šlag. Smjesu dobro sjediniti. Biskvit okrenuti tako da dio sa orasima bude okrenut ka gore. Na ohlađen biskvit nanijeti kremu i preko nanijeti vrhnje za šlag.
Recepti.com
srednje20 osoba90 min