petak, 19. prosinca 2014.

VOĆNA PIRAMIDA


Sastojci

Potrebno je:

1 paket lisnatog tijesta
450 g svježih malina
2 vanilin šećera
2 kašike šećera

Za kremu:

700 ml mlijeka
1 žumance
2 pudinga od vanilije
100 g šećera
1 kašika gustina
100 g maslaca
300 ml slatke pavlake


Priprema

Lisnato tijesto izrezati na 10 jednakih trakica, te po nejmu rasporediti maline u koje smo dodali 2 kašike šećera i 2 vanilin šećera. Krajeve tijesta spojiti iznad malina tako da dobijemo rolnice. Gotove rolnice slagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 10 minuta na 180 C dok ne porumene. Pečene rolnice dobro ohladiti. 500 ml mlijeka staviti na vatru da prokuha. U preostlih 200 ml mlijeka umiješati žumanjak, 2 pudinga od vanilije, 100 g šećera, i kašiku gustina, smjesu izjednačiti i sipti u prokuhalo mlijeko. Kada krema dobije željenu gustinu sklonitis vatre. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac. Na tacnu staviti 4 rolnice jednu do druge i premazati kremom, zatim na kremu staviti slijedeće 3 rolnice i njih premazati kremom. Pa dvije rolnice i opet krema i na kraju posljednja rolnica koju premažemo kremom. Umutiti slatku pavlaku i dekorisati piramidu.

Savet:
Ostaviti 2-3 h na hlađenje prije služenja.

Recepti.com

AUTOR:Minela Slako10 osoba30 min