četvrtak, 18. prosinca 2014.

Irmik helvasi

Irmik helvasi ili halva sa grizom.
Ima njih dosta kombinacija,samo s brasnom,ili samo od griza,a ova moja je je kombinacija i brasna i griza s dodatkom tahina.Kad vam padne napamet nesto slatko,eto halva za tren posla:)

Potrebno:
-1,5casa (200ml) vode
-1,5 casa secera
-pola case ulja
-1 casa brasna
-1 casa griza
-2 kasike tahina
-šaka jezgra oraha za ukrasiti

Priprema:
-Secer i vodu staviti da se skuha agda..za to vrijeme..
-U dublju serpu staviti ulje,ili ako imate masla jos bolje
-na ulje dodati i brasno i griz 
-mijesati na laganoj temp.15,20 min dok smjesa ne posmedji,dok ne postane svjetlo cokoladaste boje..pazite da vam ne izgori
-kad je smjesa dovoljno dobila boje,skloniti s vatre i lagano dodati vruci serbet.Lagano baratajte sa smjesom i serbetom jer moze doci do kljucanja da vas ne oprzi.
-mijesajte jos par min,pa dodajte tahin..promijesati i tahin
-oblikujte po zelji,ili kao sto sam ja ..pouljiti manju dublju zdjelu,istresti halvu u nju,poredati orahe,i ostaviti da se ohladi.Kasnije se moze rezati na kocke ili vec sta zelite.

http://isprobanirecepti.weebly.com/