četvrtak, 18. prosinca 2014.

Princes krofne


Davno sam ih radila vrlo uspjesno,i onda se jednom dogodi da mi ne uspiju.Vrlo razocarana odustanem od borbe sa njima.
I sve donedavno dok nisam naisla na recept koji obecava 100 postotni uspjeh,samo ako se prati omjer do tancina.Odlucim opet da pokusam,pa kako bude.
I uspije  od prve.Jako sam zadovoljna ucinkom.Iako su mi malo planule ,to je zbog moje rerne,ne pece pravilno sa svih strana. nije smetalo da ih pojedemo do zadnje.
Inace recept je sa bloga 'Cooks and Bakes'.
Fil sam svoj pravila,mada sam sad u potrazi neke laganije kreme.:)


Potrebno za krofne:

-250 ml jaja (bukvalno:) (4 komada S klase, ili 5 komada A klase) 
-250ml vode
-125ml ulja
-150gr brasna
-prstohvat soli
-3 kašicice šecera

Fil:
-3 cijela jaja
-500ml mlijeka
-2 male soljice (za kafu)secera
-4 kasike brasna
-1 kasika gustina
-1 dl slatkog vrhnja za slag
-2,3 kasike secera u prahu

Priprema krofni:

-Prvo izmjeriti jaja.U posudu koja ima oznacene mjere,staviti jaja i izmjeriti da bude tacno 250ml.Bilo koja da su klasa,mora biti tacno 250 ml.(meni je od 5 jaja A klase ispalo malo vise od 250ml,taj visak sam odstranila kasikom-dio bjelanceta)
-U manju serpu sipati vodu, dodati ulje, so i šecer i staviti da provri. Izmaci sa ringle pa dodati brašno i varjacom izmiješati da se dobije gusto i glatko tijesto. -Ostaviti minut-dva da se tijesto prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajuci iz mjerice i miješajuci posle svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena. Može se miješati varjacom ili mikserom, svejedno je. Smesa ce biti gusta, lepljiva i sjajna. (ja sam mijesala mikserom,lakse je)
-Uzeti dio smjese ,staviti je u kesu za zamrzivac,na kojoj smo odrezali manji dio coska,preko kojeg ce izlaziti smjesa kad budemo formirali krofne
-Krofne stvaljati u tepsiju na pek papir,praviti razmak izmedju njih
-Rerna mora biti zagrijana,smanjiti na 200 stepeni,pa ubaciti da se krofne peku
-Peci ih oko 35,40 min..NE OTVARATI RERNU nikako
-Inace je velika greska ako se rerna otvara prilikom pecenja,krofne se odmah spuste i to vise lici na neki manji palacinak nego na krofnu
-Gotove krofne,prohladjene,razrezati na pola i puniti filom

Priprema fila:

-U mlijeko staviti secer,dodati brasno i gustin
-Staviti na vatru da provri,konstantno mijesati
-Kad je mlijeko zakuhalo lagano mu dodavati umucena jaja
-Mijesati dok se smjesa ne zgusne
-Gotovi fil ostaviti da se ohladi
-Uohladjeni fil,dodati umuceno vrhnje u kojem je dodato 2,3, kasike secera u prahu
-Fil dobro izmijesati,puniti njime poslasticarsku kesu,te filovati krofne (ako se nema ,moze i kasikom:)








http://isprobanirecepti.weebly.com/