četvrtak, 18. prosinca 2014.

Punjene kruške



Proces je isti kao kod tufahija,mada su meni kruske na ovaj nacin cak ukusnije od tufahija.Vrlo jednostavan recept.
Kruske koje sam koristila za ovu slasticu su iz baste,cak ne bih znala ni koja su sorta..Samo znam da su od onih koje su jako tvrde kada su zelene,a kada se ostave da odstoje neko vrijeme one same uzru ,tada nema ljepsih i socnijih od njih.

Potrebno:

-Kruske-komada po zelji
-Mljeveni orah -kolicina po potrebi(uvijek se moze dodati naknadno)
-Litar vode
-2 ipo case secera
-cokolada za kuhanje
-suhih smokava,grozdjica

Priprema:

-Prvo secer i vodu pomijesati,staviti da se kuha .Za to vrijeme oguliti kruske,koje moraju biti skoro zrele.(znaci od onih koje su zrele a opet tvrde,ne raspadaju se)
-Svaku krusku prepoloviti na dva dijela po duzini,te im ocistiti/izdubiti dio sa sjemenkama,napraviti manju rupu gdje ce doci punjenje.
-Kad je agda provrela,smanjiti i ubaciti oguljene kruske da se kuhaju 15,20 min.Zavisno od zrelosti kruske
-Izvaditi kruske ,i ostaviti sa strane da se ohlade..za to vrijeme..
-Samljeti orah,sutno nasjeckati smokve,i grozdjice prepoloviti ako su od onih krupnijih
-Mljeveni orah pomijesati sa par kasika agde,dodati nasjeckanu smokvu i grozdjice
-Puniti izdubljeni dio kruske sa smjesom
-Preliti istopljenom cokoladom
-Servirati kad se potpuno ohladi

http://isprobanirecepti.weebly.com/