utorak, 16. prosinca 2014.

RUŽICA


Potrebno je:

500 g jufke za baklave
Nadjev: 300 g mljevenih oraha,
200 g uprženih, mljevenih lješnjaka
1 šolja šećera,
1 vrećica Laganini vanilin šećera,

125 g maslaca
1 šoljica ulja

Agda: 3 šolje šećera+ 3 šolje vode

Postupak:
Orahe i lješnjake pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Otpoiti maslac sa uljem (treba biti mlaka smjesa).
Redati 2 lista jufke pa nadjev, još 2 lista pa ponovo nadjev (obavezno mastiti jufke). Potom sve urolati i sjeći na komade debljine 1 do 1,5 cm. Poredati u tepsiju i peći na 200 stepeni oko 45 min. Vrele ružice zaliti vrelom agdom u koju treba dodati i 2 kriške limuna. Servirati ohlađene ružice, uz najbolju bosansku kahvu - Zlatna džezva Prijatno!

AMELA DUGONJIĆ

https://www.facebook.com/laganini.vispak